Zázvor: Léčí nachlazení, nevolnosti i spaluje kalorie

  • Jídlo
  • Helena Stejskalová

Tradiční čínská medicína považuje zázvor za velmi účinný a užitečný lék. V zeměpisné oblasti Číny a Indie zázvor pěstují a znají už více než 3000 let. Odsud potom postupně putoval s kupeckými karavanami a po lodích do italských přístavů a dál do celé Evropy. Jeho kouzlo pak objevovali už středověcí Evropané. I dnes se hodí do jídla i jako lék.

Antibakteriální účinky pomohou při chřipce

Zázvor má zvláštní pálivou chuť, kterou způsobují v něm obsažené esenciální oleje terpeny. Zingiberen poskytuje oddenku jeho typickou vůni, gingerol zase zodpovídá za výraznou, až ostrou chuť. Právě gingerol tlumí nevolnost, zvyšuje teplotu, nyní se zkoumá i jeho vliv na nádorová onemocnění. Pálivost zázvoru zároveň zahřívá organismus. Díky tomu je účinnou léčbou i prevencí proti nachlazení. Právě nyní, kdy na nás útočí chřipkové bacily, můžeme zvýšit svoji imunitu pitím zázvorového čaje. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Jak si čaj připravit? Čerstvý zázvor je dnes běžně k dostání. Kousek odkrojíte, oloupete a nastrouháte nebo nasekáte nadrobno. Nemáte-li k dispozici čerstvý zázvor, vystačíte i se sušeným. V takovém případě počítejte s tím, že zhruba jedna čajová lžička sušeného zázvoru odpovídá polévkové lžíci čerstvého nastrouhaného kořene.

zazvor1

Čaj zvýší vaši imunitu

Zalijete zázvor vroucí vodou a necháte odstát asi 15 minut. Hotový vylouhovaný čaj osladíte medem (pozor, med nepatří do horkého, ale vlažného čaje, jinak přijdete o jeho blahodárné účinky!) a popíjíte. Klidně si můžete dát i tři šálky denně. Takto jednoduchá medicína vám velmi pomůže úspěšně a přírodním způsobem zvýšit vaši imunitu vůči nachlazení. Též je možné vhodit zázvor do nádoby a přivést vodu k varu přímo s ním, vaříte pak zhruba 10 minut. Pokud do vody přidáte cukr v poměru 1:2 (voda k cukru), můžete si svařit zázvorový sirup. Scedíte ho a budete konzumovat po lžičkách podle potřeby. V létě si zase můžete udělat osvěžující zázvorovou limonádu, kterou budete vlažnou popíjet pro osvěžení v teplých dnech.

Zahříváte své tělo a lépe odbouráváte tuky

Pikantní pálivá chuť zázvoru zvyšuje tělesnou teplotu a rozehřívá metabolismus. Tím výrazně napomáháte svého trávení. Právě proto se zázvor doporučuje při poruchách trávicího systému a nevolnostech. Stejně tak má zázvor pozitivní vliv na krevní oběh a hladinu cholesterolu v krvi. Působí také proti bolestem hlavy, proti stresu. Pokud vás začne bolet v krku, není nic jednoduššího, než chvíli cucat kousek zázvoru. Zahřátím těla zrychlujete metabolismus a tím také zajistíte účinnější spalování kalorií. Nesmíte si ovšem naivně myslet, že když budete pravidelně pít zázvorový čaj a přidávat zázvor do jídla (například kuře na zázvoru), automaticky zhubnete. Takhle to samozřejmě nefunguje.

Pozor na vysoké dávkování

Naprostá většina lidí také zázvor velmi dobře snáší, nejsou zaznamenány například alergie na něj. Pouze je třeba dát pozor na výšku dávkování. Při vysokých dávkách se může vyskytnout pálení žáhy, případně podráždění žaludku či průjem. Jako se vším, i v tomto případě platí, že méně je více. Uvádí se, že sušeného zázvoru byste neměli sníst denně více než 1 gram, čerstvého potom maximálně 4 gramy. Úplně by se ho měly vyvarovat malé děti do dvou let.

Všestranné využití v kuchyni

Jak zázvor využít v kuchyni? Kromě zmiňovaného čaje, sirupu a limonády si můžete připravit třeba zázvorovou marmeládu nebo kandovaný zázvor. Nakládaný zázvor je přílohou k sushi. I vy ho můžete využít jako přílohu k masu. Sušený se dá přidat jako koření do jídla. Hodí se i do různých směsí ovoce či zeleniny, můžete ho přidat třeba do salátů.