Vláknina – nejlepší kamarád při hubnutí

  • Jídlo
  • Tereza Kalinová

Považovat vlákninu za našeho nejlepšího kamaráda ve stravování má své opodstatnění. Jde totiž o nesmírně důležitou látku pro tělo, která ale vlastně sama o sobě nemá žádnou kalorickou hodnotu. I přesto ale pomáhá při hubnutí, je důležitá pro správné trávení, a dokonce na sebe například váže toxické látky a odvádí je pryč z těla. Že […]

Považovat vlákninu za našeho nejlepšího kamaráda ve stravování má své opodstatnění. Jde totiž o nesmírně důležitou látku pro tělo, která ale vlastně sama o sobě nemá žádnou kalorickou hodnotu. I přesto ale pomáhá při hubnutí, je důležitá pro správné trávení, a dokonce na sebe například váže toxické látky a odvádí je pryč z těla. Že jste se o vlákninu nikdy příliš nezajímali? Nevadí, v dnešním článku vás seznámíme se vším, co o ní potřebujete vědět!

Co to vlastně je? 
Vláknina je typ sacharidu, který ale na rozdíl od ostatních nemá žádné kalorie a samotný je pro tělo nestravitelný. Přesto má ale velmi důležitou roli. Vlastně hned několik. Vlákninu rozlišujeme na dva druhy: rozpustnou a nerozpustnou.  První zmíněnou najdeme především v ovoci, zelenině a luštěninách. Tyto potraviny je tedy dobré zapíjet vodou, aby se vláknina mohla rozpustit a v žaludku nabobtnat. To navozuje pocit zasycení, a právě proto je vláknina skvělá na hubnutí, když se vám zrovna nehodí mít pocit hladu. Nerozpustnou vlákninu najdeme hlavně v celozrnných potravinách a otrubách. Tento typ je důležitý pro správnou funkci trávení a dokáže tak předcházet zácpě. Stejně tak odplavuje z těla škodlivé látky. Vláknina je ideální pro snižování cholesterolu a inzulinu v krvi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fazole, stejně jako ostatní druhy luštěnin, obsahují velké množství vlákniny

V čem ji najdu?
Jak jsme již zmínili, vlákninu najdeme v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnném pečivu a otrubách. Abychom ale byli konkrétnější a vy jste tak věděli, po čem v obchodě sáhnout, potraviny s nejvyšším obsahem vlákniny jsou například: lněná semínka, sušené ovoce, pšeničné klíčky, soja,  jablko, hruška, mandle, ovesné vločky, hnědá rýže, brokolice i celozrnný chléb.

Jaký má být denní příjem? 
Dle nejrůznějších studií se doporučovaný příjem pro dospělého člověka trochu liší. Nicméně by se měl pohybovat mezi 25-35 g denně. Možná se to nezdá jako žádný problém, pravdou ale je, že běžná konzumace u nás v České republice se průměrně pohybuje mezi 5-10 g denně, a to se již dá považovat za velký nedostatek. Pokud se teď hned rozhodnete pro zvýšení příjmu z 0 na 35 g, vaše tělo vám pravděpodobně moc nepoděkuje. Množství vlákniny je nutné zvyšovat postupně a klidně i několik týdnů. Optimální je navyšovat přibližně po 5 g týdně. Také dodržujte a postupně navyšujte svůj pitný režim, který jde s vlákninou ruku v ruce. Druhou hranicí, tedy tou maximální, je přibližně 60 g vlákniny denně. Jak to tak bývá, všeho moc škodí a ani s vlákninu to není potřeba přehánět.

Co když mám vlákniny málo? 
Nedostatek vlákniny v naší stravě vede k dlouhodobým problémům s trávením, zácpám, žlučníkovým kamenům, zánětům, vysokému cholesterolu a třeba i obezitě. Pokud máte problém nahnat dostatečný denní příjem v běžné stravě, můžete sáhnout i po doplňcích nabízených v obchodě. Většinou se setkáte s přírodními doplňky nabízejícími rozpustnou vlákninu. Tu poté jen rozmícháte ve vodě nebo přidáte do jogurtů či jiných jídel a tím si zaručeně zvýšíte podíl vlákniny ve stravě. Stejně tak vám ale poslouží i klasické otruby, které jsou levné a můžete je také přidat do nejrůznějších pokrmů. Jako vždy ale doporučujeme konzumovat co nejvíce přirozené vlákniny v jídle, protože jídlo obsahující vlákninu většinou obsahuje i další cenné látky pro naše tělo.