Vaječná omeleta z trouby


Snídaňová pečená omeleta je extra lehká – je v ní šest bílků na dva vaječné žloutky, přesto spousta chuti díky hořcici a koření. Místo opečené slaniny jsme použili šunku, aby byl recept ještě o kousek zdravější. Pokud nejste fanoušci masa, vynechte i šunku, místo ní zkuste verzi se sýrem a bylinkami. Výborná bude bazalka, zvlášť pokud jako sýr použijete strouhanou mozzarellu.

Co budete potřebovat

1 cibule
2 vajíčka
4 vaječné bílky
2 hrnky mléka
1-2 lžíce kremžské hořčice
1 lžička soli
pepř
8 plátků tmavého chleba (rozkrájet na kostičky)
2 hrnky strouhaného sýra s nižším obsahem tuku (třeba nízkotučná mozzarella nebo ricotta na strouhání)
Můžete dodat libovou pražskou šunku na kostičky, pokud chcete.

Postup přípravy

  1. Je to snídaňová vaječná omeleta, práce tedy začíná večer předem. Ve větší pánvi osmahněte cibulku nakrájenou nadrobno. Přidejte kostičky šunky, pokud chcete. Opékejte tak dlouho, až bude cibulka zlatá a šunka lehce ztmavne.
  2. Ve větší míse rozšlehejte vajíčka a bílky. Přidejte hořčici, sůl a pepř.
  3. Chleba rozkrájejte na malé kostičky a vmíchejte ho do vaječné směsi. Nechte ho nasáknout tekutinu a pak celou směs urovnejte do vymazaného pekáče. Bude stačit malý pekáček nebo zapékací miska.
  4. Budoucí omeletu přikryjte a nechte přes noc uležet v ledničce.
  5. Ráno vyndejte směs z lednice 30 minut před pečením – můžete si mezitím nahřát troubu na 200 stupňů.
  6. Pečte odkryté 30-45 minut na maximální teplotu.

Jeden plátek má přibližně 210 kalorií. Recept na vaječnou omeletu z trouby vydá na 12 porcí.

snidanova-slana