Slané cuketové muffinky


Slané muffiny se v něčem podobají klasickým českým vdolkům – chutnají výborně k polévce.

Oproti vdolkům jsou ale mnohem lehčí a zdravější. V našem receptu přidáváme do muffinů sýr, budou tak krémovější a vláčnější. Volbu sýra necháváme na Vás – můžete použít strouhaný eidam, ale klidně také mozzarellu.

Budete potřebovat

1 větší cuketu
6 plátků šunky
9 vajíček
¼ hrnku mléka
½ hrnku nastrouhaného tvrdého sýra – podle chuti
olej na vymazání formy na muffiny
sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů a plech na muffiny lehce vymažte.

  2. Cuketu omyjte, ale neloupejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.

  3. Na malé pánvičce opečte šunku až ztratí vodu a bude křupavá.

  4. Připravte si těsto: V míse rozšlehejte vajíčka – stačí v ruce pomocí metličky.

  5. K rozšlehaným vajíčkům přidejte mléko, sůl, pepř. Směs zase lehce prošlehejte.

  6. Přidejte cuketu a strouhaný sýr. Zchladlou opečenou šunku rozkrájejte a přidejte ke směsi.

  7. Těsto dobře promíchejte a pak ho rovnoměrně rozdělte do prohlubní v plechu – měly by být skoro plné.

  8. Pečte 25 – 30 minut. Vršek muffinů by měl lehce zezlátnout.

  9. Muffiny jsou skvělé k polévce. Nejlépe chutnají, když je před jídlem nahřejete na 30 vteřin v mikrovlnce.

cuketove-slane-muffiny