Rýžový quiche s bylinkami a cuketou


Quiche neboli slaný koláč by v originále měl obsahovat zeleninu, dost sýra, bylinky a máslový korpus.

Narozdíl od sladkých koláčů nehraje ale u těch slaných korpus první housle, a tak se dají vymýšlet různé zdravější náhrady. V tomto receptu přinášíme velmi rychlou a zároveň lehkou alternativu – korpus z hněné rýže. Jestli jste si mysleli, že z přebytků rýže už další den nic moc neuvaříte, tenhle recept Vás možná překvapí.

Budete potřebovat:

2 hrnky uvařené hnědé rýže (raději více uvařená než méně)
¼ hrnku strouhaného uzeného sýra
1 hrnek rozdrobeného sýru feta
5 vajec
½ hrnku mléka
2 hrnky nastrouhané cukety
¼ hrnku nasekané petrželky (může být i smíchaná s jinými bylinkami a kořením)
2 jarní cibulky nadrobno

Postup přípravy:

  1. Smíchejte rýži, uzený sýr a jedno vejce ve větší míse. To bude těsto na korpus – důkladně ho promíchejte nebo prodělejte rukama.

  2. Pořádně prodělané těsto vymačkejte do dortové formy vymazané trochou oleje nebo vyložené pečícím papírem.

  3. V troubě předehřáté na 250 stupňů korpus zapečte dozlatova (stačí asi 5 minut)

  4. Připravte si náplň koláče – smíchejte zbylá čtyři vejce, mléko, cuketu, cibuli, fetu, bylinky a mléko. Směs by měla být poměrně tekutá.

  5. Náplň nalijte na zapečenou krustu.

  6. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.

quiche-bylinky-cuketa