Rychlý salát s avokádem a fetou


Salát k obědu si můžete připravit lehce večer předem a pak si ho vzít s sebou do práce – navíc bude chutnat lépe, když ho necháte uležet přes noc.

Díky sýru feta se nemusíte bát o kalorie, tento řecký sýr se vyrábí z ovčího mléka a postavě rozhodně neuškodí. Jestli Vám opravdu záleží na kvalitě, přečtěte si určitě pozorně etiketu sýra – pokud bude vyrobený v Německu, nebude jeho chuť úplně taková, jaká má být.

Budete potřebovat

2 hrnky nasekaného listového salátu
2 hrnky nasekaného červeného salátu Lolo
1 balíček sušených rajčátek (rozkrájet)
1 avokádo na kostičky
1 hrnek kukuřice
250g sýru feta
1 ½ lžíce olivového oleje
šťáva z jedné limety
větší špetka soli
pepř

Postup přípravy

 

  1. Salát dobře operte a potom nasekejte na co nejjemnější kousky. Nejlépe to uděléte na větším prkénku tak, že budete velkým nožem krájet do salátu “křížem krážem”.

  2. Sladkou kukuřici vyndejte z konzervy a pomocí sítka z ní nechte okapat veškerou vodu.

  3. Avokádo rozkrájejte na kostky – tady záleží, jak moc je zralé. Ideálně by nemělo být mazlavé a přezrálé, takové se hodí spíš na pomazánky. Do našeho salátu je lehce nedozrálé avokádo lepší – to pokrájejte na kousky asi 1 cm velké.

  4. Místo sýru feta můžete použít balkánský, jestli Vám lépe chutná. Vyndejte ho z obalu a nechte dobře okapat, podobně jako kukuřici. Pak ho rukama rozmačkejte, ale nepřežeňte to. Kousky sýra by neměly být moc drobné.

  5. Ve velké míse smíchejte zeleninu a sýr, dobře promíchejte.

  6. V hrnku si rozšlehejte limetovou šťávu s olejem a kořením, použijte ji jako zálivku.

  7. Nechte salát ideálně hodinku odpočinout v lednici, pak podávejte.

Rozpis vystačí na dvě porce, jedna porce salátu má přibližně pouhých 220 kalorií.

salat-feta-avokado