Rustikální čokoládovo-banánový koláč


Člověk se vždycky cítí zvláštně, když v obchodě vybírá přezrálé banány, ale je to prostě tak: Na pečení jsou nejlepší. Dají se snadno rozmačkat a přirozeně těsto osladí, takže už pak není potřeba dodávat moc cukru. V našem receptu také díky nim potřebujeme jen dvě lžíce oleje – přesto je jemný a vláčný.

Banánový chleba už určitě řada z Vás vyzkoušela, tohle je sladší lahodná obměna – čokoládový koláč s banány. Jemné banánové příchuti a křupavým kouskům čokolády ve vláčném těstě se nedá odolat!

Koláč se hodí nejlépe k snídani nebo dopolední svačině. Jestli si chcete dopřát dezert, zkuste tento koláč s krémovou banánovou omáčkou. Na snídani se bude lépe hodit bez ní. Dejte si ho v práci – není přeslazený, zdravých cukrů má ale tak akorát. Uvidíte, jak se Vám bude dobře přemýšlet.

Na 10 porcí (malou dortovou formu) budete potřebovat:

Těsto:

2 hrnky jemných ovesných vloček (někdy se označují “instantní”)
½ hrnku hrubých ovesných vloček
½ hrnku hnědého cukru
½ lžičky skořice
na špičku nože muškátového oříšku
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky soli
2 lžíce oleje (nebo kokosového tuku)
2 středně velké přezrálé banány
3 lžíce jablečné přesnídávky
¼ hrnku mandlového mléka
vanilka nebo vanilkový extrakt

Křupavá náplň:

½ hrnku nasekané hořké čokolády (alespoň 75 procent kakaa)
¼ hrnku nasekaných vlašských ořechů
1 zralejší banán na kousky (nemusí být úplně přezrálý)

Krémová banánová omáčka (pokud chcete):

1 zralejší banán (opět ne úplně přezrálý)
2 lžíce hladkého arašídového másla
½ hrnku cukru moučký
špetka soli

cokoladovobananovy

Postup přípravy koláče:

  1. Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Lehce vymažte a vysypte malou dortovou formu (22 cm).
  2. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience.
  3. V jiné míse rozmíchejte olej, přesnídávku, mandlové mléko a vanilku. Poté přidejte dva přezrálé banány a rozmačkejte je. Směs míchejte, dokud se ingredience úplně nespojí.
  4. Tekutou část těsta pomalu za míchání přelijte k suché směsi. Míchejte opět dokud nevznikne jednolité těsto, poté přidejte přísady na křupavou náplň. Jestli plánujete koláč jíst ke zdravější snídani, zkuste ho trochu odlehčit – místo čokolády přidejte rozinky, borůvky nebo brusinky. Můžete také prostě jen vynechat čokoládu.
  5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte aspoň 35 minut.
  6. Koláč zkontrolujte špejlí, pokud ji z těsta vyndáte čistou, je hotový. Nechte ho pozvolna vychladnout v pootevřené troubě.

Příprava krémové omáčky z banánu a arašídového másla:

Banán rozmačkejte v misce a dobře ho smíchejte s arašídovým máslem. Pak přišlehejte cukr, můžete chuť ještě zvýraznit špetkou soli. V lednici v hrnku zatažená folií vydrží omáčka 2 dny.

Štítky: