Řecké cuketové kuličky


Strouhaná cuketa, lehký kořenený sýr feta a bylinky – taková kombinace nemůže být špatná. Těsto na řecké kuličky se skládá hlavně z cukety a sýra, spojené je vajíčkem a takovým množstvím mouky, jaké je potřeba pro tu správnou konzistenci.

Je tedy určitě v pořádku použít celozrnnou nebo špaldovou mouku – zdravějšími alternativami nic nepokazíte. Pro rustikálnější efekt a vyšší obsah vlákniny doporučujeme cuketu nastrouhat neoloupanou!

Ve finále se kuličky osmahnou na troše olivového oleje. Můžete je také zapéct v troubě na pečícím papíru a připravit tak kuličky méně tučné …a méně řecké. S dipem z řeckého jogurtu budou ale také vynikající.

Budete potřebovat:

2 hrnky nastrouhané cukety
200g sýru feta
1 stroužek česneku (nasekat)
2 jarní cibulky nadrobno
hrst čerstvých nasekaných bylinek (bazalka, kopr, petrželka…)
1 vajíčko
sůl
pepř
½ hrnku celozrnné mouky
trocha celozrnné strouhanky
olivový olej

Postup přípravy:

  1. Cuketu nastrouhejte a smíchejte ji s nadrobeným sýrem feta, česnekem a cibulkou. Směs lehce okořeňte solí a pepřem.

  2. Vajíčko lehce vyšlehejte a pak ho přidejte k cuketové směsi.

  3. Do těsta přidejte tolik mouky a strouhanky, aby bylo tvárné, ale ne moc řídké. Měli by z něj jít bez problémů vymodelovat kuličky.

  4. Kuličky lehce obalte v mouce a nechte chvíli odpočinout.

  5. Větší pánev vymažte olivovým olejem a nechte ji rozpálit. Potom na ní opečte kuličky dozlatova – přesný čas záleží na konzistenci těsta.

cuketove-kulicky-s-fetou

Štítky: