Raw strava: Očista organismu syrovým jídlem

  • Jídlo
  • Helena Stejskalová

V poslední době získává velkou popularitu raw nebo-li vitariánská strava. Co v sobě tento pojem ukrývá? Jde o syrovou živou stravu, kdy potraviny neprocházejí tepelnými úpravami a zachovávají si proto přirozené enzymy. Podle názoru stoupenců této stravy, tak vaše tělo získává více energie.

Příprava při vysokých teplotách se zakazuje

Základní princip raw stravy spočívá v tom, že nejíte žádné potraviny připravované při vysokých teplotách. Odpadá tedy jakékoli vaření, pečení či smažení. Při přípravě pokrmů se povoluje jedině nahřívání nebo sušení probíhající do maximální teploty 45 °C. Jídlo si tak můžete ohřát na kamnech, ale nikoli ho vařit. Různé vhodné potraviny můžete také sušit, ovšem jenom přirozeným způsobem. Nepoužívejte sušičky. Třetí povolenou úpravou potravin je jejich zmražení.

Detoxikace vašeho těla

Filozofie této stravy vychází ze skutečnosti, že při vyšších teplotách se ničí enzymy obsažené v potravinách a strava tak ztrácí svoji energii. Když ji nemá, nemůže ji také předat vašemu tělu. S vitariánskou stravou navíc nedostáváte do těla žádné chemické látky, protože je založena na čistě přírodních surovinách. Váš organismus si z této stravy vytáhne maximum vitamínů a stopových prvků, které potřebuje. Vracíte se vlastně k pradávné stravě vašich předků ještě předtím, než začali používat oheň. Ovšem tuto stravu už praktikujete v moderní podobě. Enzymy v potravinách pomáhají zvyšovat imunitu vašeho organizmu. Chybějící konzervanty, barviva a další přídatné látky jsou naopak plusem, protože se vaše tělo detoxikuje. Může se také zlepšit celkový zdravotní stav.

rawfood_tiramisu

Při vaření-nevaření se fantazii meze nekladou

Na první pohled se může zdát, že „živá“ strava to jsou jenom saláty z nastrouhané syrové zeleniny. Skutečnost je ale jiná. Dnes už existuje spousta chutných vitariánských receptů. Sáhněte po vitariánské kuchařce, objevily se už i na pultech našich knihkupectví. Zjistíte i při živé stravě se dá mlsat, ale zdravě. Křupky k televizi si můžete připravit z bylinek. Vzdát se nemusíte ani sladkého. Třeba takovou pochoutku jako chodský koláč si klidně můžete připravit. Těsto vytvoříte z ovesné mouky, mletých mandlí a vody, ovšem nepečete ho. Například makovou náplň na něj vytvoříte z mletého máku, mandlového mléka a doslazujete buď avokádovým sirupem, nebo rýžovým sladem. Podobně si můžete připravit i spoustu dalších jídel. Do přípravy klidně zapojte i vlastní fantazii, možné objevíte i nové postupy a možnosti.

Zkušenosti vyzdvihují větší množství energie

Vitariánská strava ovšem samozřejmě není vhodná pro každého. Je poměrně náročné přejít z klasické tepelně upravované stravy na tento druh jídla. Rozhodně to nelze provádět nárazově. Musí jít o postupný proces a musíte být vy sami vnitřně přesvědčeni, že do toho opravdu chcete jít. Ovšem i když netoužíte po přechodu na živou stravu, i tak si ji můžete v nějaké podobě vyzkoušet, abyste poznali, co vám může přinést. Existují už vitariánské restaurace, kde můžete ochutnat jídla připravená podle těchto pravidel. Možná budete překvapeni, co všechno se dá v raw stravě připravit. Jaké jsou zkušenosti lidí, kteří raw stravu už delší dobu, tedy minimálně v řádu měsíců zkoušejí? Mluví o větším množství energie, menší únavě, u mnoha z nich také zmizely pocity těžkosti v žaludku nebo se dokonce zlepšily chronické zdravotní obtíže. Vitariánská strava může být jednou z cest, jak zůstat fit.