Quiche se špenátem a tortilami


Slané koláče jsou čím dál populárnější po celém světě a není se čemu divit: Náplň můžete obměňovat podle toho, jakou máte právě k dispozici zeleninu, ale také prostě podle chuti.

Na tekutou část těsta můžete použít vejce, ale jde to i bez něj, pokud zvolíte krémovější druh sýra. V našem receptu používáme ricottu, která má přirozeně nízký obsah tuku a hodně proteinů.

Pravý quiche by měl mít korpus předpečný z máslového těsta. Máslové těsto ale rozhodně nikomu nepomůže být fit… Zároveň se říká, že u slaného koláče narozdíl od těch sladkých hraje korpus druhé housle! Zkuste naši zdravější (a poněkud línou) variantu, ve které místo máslového těsta používáme obyčejné tortily.

Budete potřebovat

2 tortily místo těsta
olivový olej
1 paprika na kostičky
2 hrnky čerstvého baby špenátu
1 cibule na plátky
1 hrnek žampionů na plátky

Na náplň

250-300g ricotty nebo jiného měkkčího netučného sýra
(např. strouhaná mozzarella)

¼ hrnku mléka
stroužek česneku
sůl
pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Dortovou formu vymažte lehce olivovým olejem a vyložte ji tortilami. Dno by měla úplně zakrýt jedna tortila vcelku a vedle ní dvě poloviny druhé tortily.

  2. Nechte improvizovanou krustu zapéct 15 minut. Měla by zezlátnout.

  3. Ve velké pánvi osmahněte zeleninu na olivovém oleji a nechte podusit. Stačí krátce – 5 minut – pak nechte směs chladnout.

  4. Náplň zpracujte dohladka buď v ruce nebo pomocí mixéru.

  5. Až zelenina z pánve zchladne, přimíchejte ji k náplni. Hotové těsto přelijte přes tortilový základ a nechte péct 50 minut.

quiche-cizrna