Plněné žampiony s vlašskými ořechy


Plněné houby jsou klasika mezi rychlými pečenými předkrmy. Možná jste už někdy nadívali žampiony pastou z nivy nebo jiného sýra. V našem receptu přinášíme alternativu s tofu.

Neobsahuje téměř žádný tuk a přesto chutná výborně! Pokud se snažíte zhubnout a přesto si chcete dopřát něco dobrého k jídlu, pak jsou zdravější varianty předkrmů správnou volbou. Určitě jste si už všimli, že hezčího a chutnějšího jídla potřebujete sníst menší množství. Čím lépe jídlo vypadá a voní, tím méně kalorií potřebujeme k tomu, abychom se cítili spokojení.

Na zapečené žampiony budete potřebovat:

  • ¾ hrnku strouhanky
  • 1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku cibule nadrobno
  • 2 stroužky česneku (protlačeného)
  • asi ½ balení tofu
  • 1 lžička balsamikového octa
  • ½ lžičky soli
  • oregano
  • pepř
  • 16 větších žampionů

Postup přípravy:

  1. Předehřejte si troubu na maximum.

  2. Ve větší misce smíchejte nejprve suché ingredience: Strouhanku (nejlépe tu celozrnnou) a vlašské ořechy.

  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Osmahněte na něm cibuli a pak přidejte česnek, nechte dusit asi 5 minut do změknutí.

  4. Přidejte koření, rozmačkané tofu, ocet a ostatní ingredience. Opékejte asi 3 minuty a pak směs z pánve přemístěte rovnou do mísy s ořechy a strouhankou.

  5. Naplňte houby! Když odkrojíte nohu, mělo by být na spodní straně klobouku místo asi tak na čajovou lžičku náplně. Náplň do houby zatlačte a povrch opatrně uhlaďte.

  6. Plněné houby se pečí na papírem vyloženém plechu asi 20 minut. Podávejte ještě horké!

plnenehouby

Štítky: