Pečený sladkokyselý květák

Pečený květák

Květák je výborná a zdravá surovina. Co si tedy takhle upéct sladkokyselý květákový zážitek?

Jídelníček na míru

Ingredience

1 květák rozebraný na menší kousky
hladká mouka
olej (na potření)
mléko

Ingredience na omáčku

1 polívková lžíce medu
2 polívkové lžíce sójovky
2 polívkové lžíce octa 
čerstvý rozmarýn
drcené chilli
pepř
sůl

Postup přípravy

Květák omyjeme a menší natrhané kousky rovnou posolíme. Poté použijeme mléko, hladkou mouku a sůl a namícháme těsto podobné jako na palačinky. Do toho jednotlivé kousky květák namočíme.

Kousky rovnou pokládáme na plech na lehce naolejovaný pečící papír a dáme do trouby předehřáté na zhruba 200 stupňů. Když nám těsto na povrchu ztuhne, potřeme jednotlivé kousky olejem. Během pečení otočíme, pečeme zhruba 30 minut.

Omáčku připravíme smícháním medu, oleje balsamica, sójové omáčky, rozsekaného rozmarýnu a koření. Dle vlastní chuti posolíme nebo dosladíme.

Když je květák upečený, lžící ho poléváme omáčkou – nesmí v omáčce plavat – aby se nedusil a pečení tak dále pokračovalo. Pečeme následně dalších 5 minut, obrátíme a zlehka ještě poléváme omáčkou. Nakonec můžeme vypnout troubu a dle chuti nechat květák dojít.