Pečená ovesná kaše s banány


Dopřejte si luxusnější verzi staré známé ovesné kaše s banány: Zapečte ji v troubě a přidejte křehkou krustičku z nasekaných ořechů.

Co budete potřebovat:

½ hrnku hrubších ovesných vloček (můžou být smíchané se sušeným ovocem)
2 hrnky mléka (nejlépe sojového)
2 větší zralé banány
2 lžíce slunečnicových nebo jiných semínek – budou fungovat i nasekané ořechy
vanilkový extrakt (cca 1 lžička)
skořice
muškátový oříšek
špetka soli
med

Na křupavou oříškovou polevu:

1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů (můžete použít ale i mandle, lískové ořechy nebo arašídy)
2 lžíce změklého másla
2 lžíce hladké mouky
¼ hrnku hnědého cukru

IMG_7122

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. V misce rozmačkejte banány – proto by měly být opravdu zralé, klidně i trochu přezrálé.
  3. Ve středním hrnci smíchejte vločky, mléko a semínka. Směs prohřejte na plotně, měla by začít noustnout. Je to podobné jako příprava ovesné kaše.
  4. Ovesnou kaši se semínky přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte 5-7 minut.
  5. Přidejte do hrnce rozmačkané banány. Směs dobře promíchejte, všechny ingredience se musí spojit.
  6. Přidejte koření – skořice můžete víc, s muškátovým oříškem opatrně (mělo by stačit množství na špičku nože). Přidejte i vanilku, med a trochu soli podle chuti. Na mírné plameni vařte ještě 2-3 minutky.
  7. Připravte si základ na křupavou krustičku – smíchejte nasekané ořechy s moukou a pak přidejte změklé máslo. Směs znovu dobře promíchejte. Dodejte hnědý cukr. Nejlépe se Vám bude směs míchat vidličkou!
  8. Ovesnou směs přelijte do skleněné zapékací mísy nebo malého pekáčku – nezapomeňte zapékací nádobu dobře vymazat. Směs dobře urovnejte, potom ji zasypte ořechovou směsí. Tu rozdělte co nejrovnoměrněji.
  9. Pečte zprudka, 20 minut by mělo stačit. Ke konci pečení sledujte krustičku – měla by být pevná a křupavá, ale nesmí se spálit.
  10. Podávejte buď teplé rovnou z trouby, nebo naopak dobře vychlazené z lednice ozdobené lžící řeckého jogurtu.

IMG_1436

Recept vystačí na 4 porce – jedna porce bez ořechové krusty (!) má přibližně 220 kcal.