Ořechové řezy s cuketou a mrkví


Tyto sladké řezy jsou alternativa oblíbených mrkvových koláčů s polevou! Těsto našich řezů obsahuje kromě mrkve ještě nastrouhanou cuketu a ořechová je hlavně náplň: Základ jsou ořechy kešu, které se nechají namočit přes noc ve vodě, aby změkly. K nim přidáme ještě mandle a trochu brusinek.

images (2)Více skvělých a zdravých receptů naleznete na JídelníčekOnline.czimages (2)

Budete potřebovat – Korpus

2 hrnky krupice z ovesných vloček
1 hrnek jemně mletých mandlí
½ hrnku sezamových semínek nebo semínek chia
5 lžic lesního medu
½ hrnku přírodní jablečné šťávy
voda (podle konzistence – určitě méně než půl hrnku)
1 hrnek ananasu na kostičky
1 ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve
1 ½ hrnku jemně nastrouhané cukety
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky skořice (nebo podle chuti)
citronová kůra z jednoho citronu

Ořechový krém

2 hrnky kešu ořechů, které jste večer předem naložili do vody
½ hrnku jablečné šťávy
5 lžic medu
1/3 hrnku rozpuštěného kokosového tuku
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek sušených brusinek
1 hrnek nasekaných mandlí
1 hrnek strouhaného kokosu

Postup přípravy

 

  1. Ve velké míse smíchejte ovesnou krupici, mandle a semínka.

  2. V druhé menší misce rozmíchejte mokré přísady – med a jablečnou šťávu.

  3. Tekutou část těsta vmíchejte do suchých přísad. Pokud bude těsto moc tuhé, přidávejte po lžících opatrně vodu.

  4. Přidejte ananas, mrkev, cuketu, vanilku, skořici a citronovou kůru. Dobře promíchejte. Čím víc skořice do těsta přidáte, tím hezčí bude mít barvu, ale nepřežeňte to!

  5. Na lehce vymazaný větší plech vymačkejte těsto. Vrstva by měla být asi jen 1-1.5 cm vysoká a bude tvořit korpus a patra řezů. Dávka ingrediencí v našem receptu by měla vystačit na dvě až tři patra těsta, záleží na Vás.

  6. Korpus pečte na 200 stupňů 25 minut. Když je těsto upečené, troubu pootevřete, založte utěrkou a nechte ho uvnitř pomalu zchladnout.

  7. Připravte si ořechový krém, kterým korpus naplníte:

    1. Na nejvyšší rychlost v kuchyňském mixéru rozmixujte kešu, tuk, med, vanilku a jablečnou šťávu.

    2. Přidejte brusinky, mandle a kokos. Krém dobře promíchejte.

    3. Krém nechte v lednici odpočinout, dokud těsto v troubě nebude úplně vychladlé. Nebojte se ho nechat v lednici 2 hodiny nebo déle.

  1. Poslední krok už je jen naplnění zchladlého korpusu krémem.

cuketovo-mrkvove-rezy