Naše spotřeba ovoce a zeleniny? Denně sníme pomeranč a misku mrkve

Pomeranče
  • Jídlo
  • Helena Stejskalová

Lékaři a výživoví poradci nás neustále nabádají, abychom jedli ovoce a zeleninu. Jak jsme na tom s konzumací ovoce a zeleniny ve skutečnosti? Řídíme se výživovými doporučeními nebo ne? Nejlépe o tom vypovídají statistiky spotřeby za poslední roky.

Kolísání bez dramatických výkyvů

Pokud očekáváte, že přinesu nějaké ohromující číslo ukazující, jak si lidé vzali rady lékařů a nutričních odborníků k srdci a spotřeba ovoce a zeleniny v posledních letech dramaticky narostla, zklamu vás. Většinou konzumace kolísá v určitém rozmezí a k žádným dramatickým výkyvům nedochází. Trochu výraznější nárůst spotřeby ovoce ale uvidíte zhruba mezi roky 2001–2009. Zatímco v roce 2001 tvořila celková spotřeba ovoce 70,1 kilogramu na obyvatele za rok, v roce 2009 už to bylo 90,4 kilogramu, tedy zvýšení o více než 20 kilogramů. Po roce 2009 ale bohužel tento trend ustoupil a došlo naopak k docela silnému poklesu na 74,6 kilogramu.

graf

Stabilita je důležitá

Jak si stojíme ve spotřebě ovoce a zeleniny? Nejméně sníme jižního ovoce, kde se pohybujeme v intervalu 26,7 kilogramu na osobu a rok (údaj z roku 2001) a 37,3 kilogramu (údaj z roku 2010). O něco lépe jsme na tom s konzumací ovoce mírného pásma, tedy vyskytujícího se v našich zeměpisných šířkách. Tady nejnižší údaj za posledních zhruba osmnáct let pochází z roku 1995 a činí 39,1 kilogramu. Naopak nejvýše se vyšvihl v roce 2006, a to na 56,1 kg. Od té doby ale zaznamenává pokles a stagnaci. A jaká je situace v oblasti zeleniny? Nemusíme být žádní pesimisté, protože sice nedochází ke zvyšování množství, ale spotřeba je poměrně stabilní s nejnižší hodnotou 75,8 kg v roce 1994 až po nejvyšší 85,4 kg v roce 2011.

Čtyři kusy týdně stačí

Abyste si vytvořili alespoň přibližnou představu, kolik ovoce a zeleniny opravdu v průměru sníme, a jak si na tom v porovnání s  průměrem stojíte vy sami, zkusíme si údaje o kilogramech alespoň přibližně převést na kusy ovoce. Nejprve se zastavíme u jižního ovoce. Představme si pomeranč, který váží 150 gramů. Vezmeme-li v úvahu spotřebu jižního ovoce z roku 2012, která činila 31,2 kilogramu, pak to znamená, že ročně sníme 208 takových pomerančů. Vidíte, že taková spotřeba není nijak ohromující. Jednoduše sníte během roku čtyři pomeranče týdně.

Jedna až dvě porce vitamínů

U ovoce našeho mírného pásma činí poslední údaj 43,4 kilogramy. Pokud budeme počítat, že středně velké jablko váží také 150 gramů, dopřáli bychom si při uvedené spotřebě 5-6 takových jablek za týden. Ovoce celkem jsme v roce 2012 snědli 74,6 kg. Vychází nám proto, že si průměrně dáme 9-10 kusů zhruba 150 gramového ovoce týdně. To vychází na jednu malou ovocnou svačinu denně, obden či ob dva dny potom dvě porce vitamínů. To není vůbec špatné, i když by to samozřejmě mohlo být ještě lepší.

Salát k jídlu nechybí

U zeleniny je posledním údajem 77,8 kg z roku 2012. Uvažujme, že jedna mrkev má 50 gramů. Při zaznamenané spotřebě bychom si dopřáli zhruba 30 mrkví týdně, to znamená čtyři mrkve denně, čili jedna menší miska mrkvového salátu za den. Ani to není špatná bilance.

Uvedené výpočty nám říkají, že naše spotřeba sice není nijak úžasná, ale na druhou stranu není třeba zdvihat varovný prst. Pokud si dáte denně dopoledne buď pomeranč či jablko a k obědu či odpolední svačině menší misku zeleninového salátu, dokonale zapadáte do průměru.

Poznámka ke grafu. V článku jsou použity údaje z grafu Českého statistického úřadu o Spotřebě ovoce a zeleniny na osobu za rok pro období let 1994-2012.

Zdroj: graf Českého statistického úřadu