Med je zázrak, ale jak poznat ten kvalitní?

Med
  • Jídlo
  • Blanka Chocová

Med je opravdovým zázrakem z přírody. Jak ale vybrat ten kvalitní? V našem článku se dozvíte i to, jak je důležité míti svého včelaře…

„Jak je důležité míti svého včelaře…“

Milujete toast s máslem a medem a vždy, když cítíte, že se o vás pokouší bolení v krku, sáhnete po zázvorovém čaji s medem a citronem? V tom případě víte, že domácí med je pokladem, jehož hodnota se dá jen těžko vyčíslit. Med je skutečným darem přírody, potravinou, kterou konzumujeme tak, jak ji příroda stvořila, a o to je hodnotnější… I u medu je ale třeba hledat „toho pravého.“ Který to je? Jak poznat kvalitní med? Máte svého oblíbeného včelaře?

Med je přírodním sladidlem, obsahuje mnohé minerály a vitaminy, působí antibakteriálně, a i proto (ale nejen kvůli tomu) se hojně uplatňuje i v lidovém lékařství. Můžeme si koupit buď med květový, nebo lesní. Květový je vytvořen z nektaru květů. Je světlejší, obsahuje více jednoduchých cukrů, a proto je snáze stravitelný. Lesní med je tmavší a vzniká z výměšků hmyzu. Obsahuje složité cukry a je plný minerálů a stopových prvků.

Nejdůležitější kritérium při výběru medu je jeho původ! Snažte se najít ten, který je vám „nejblíže“

Pokud hledáte ten nejlepší med, rozhodně dbejte na jeho původ. Uvádí se, že nejbezpečnější med je ten, který pochází ze stejné oblasti jako vy, tedy jeho konzument. Ptáte se proč? A proč hovoříme o „bezpečnosti“ medu? Med může totiž snadno působit jako alergen, ale zároveň jako antialergen. Jak je to možné? Alergie mohou snadno vyvolat pylová zrnka, který se v květovém medu nachází. Zejména pyly cizokrajných rostlin mohou být nebezpečné. Naopak pokud konzumujeme med domácí, z pylů rostlin, které rostou tam, kde bydlíme, působí med proti alergiím. Mluvíme přitom o území o rozloze přibližně kraje. Proto je ideální vyhledávat med od lokálního včelaře.

Pokud hledáme kvalitní med, dejme přednost jednodruhovému před smíšeným

Ať kupujeme med v běžném obchodě, supermarketu nebo u včelaře, můžeme si vybrat, zda chceme med jednodruhový nebo smíšený. Přednost bychom vždy měli dát tomu jednodruhovému. U něj jsme si totiž jistí jeho původem, zatímco u medu smíšeného se dozvíme maximálně to, že se jedná o „směs ze zemí EU“ či „ze zemí mimo EU“. Výše jsme si přitom už říkali, jak důležité je kupovat med co „nejlokálnější“.

Bohužel situace je taková, že v supermarketech málokdy narazíme na opravdu kvalitní med. Většinu zde tvoří medy z Asie, které s našimi českými medy mají jen málo společného. Řiďte se i podle ceny. Příliš levný med není kvalitní, ale spíše podezřelý.

Bojíte se medu, který krystalizuje? To je chyba! Právě ten je totiž kvalitní

Důležitá je i konzistence medu. Neměl by být příliš tekutý, neměl by se přelévat, ale spíše táhnout. Častokrát máme obavy z medu krystalizujícího – to je však zcela chybné. Kvalitní med totiž vždy tuhne a podléhá krystalizaci!