Losos se zeleninou a zeleným pestem


Losos je výborná a zdravá ryba. U nás její cena bohužel nepatří k nejnižší, proto je třeba mít dobrý recept, aby jsme si opravdu pochutnali a vynaložené finanční prostředky stály za to. Naštěstí losos sám o sobě nepotřebuje zase tolik úprav a řekli bychom, že čím jednodušší příprava, tím lepší. Dnes pro vás máme recept […]

Losos je výborná a zdravá ryba. U nás její cena bohužel nepatří k nejnižší, proto je třeba mít dobrý recept, aby jsme si opravdu pochutnali a vynaložené finanční prostředky stály za to. Naštěstí losos sám o sobě nepotřebuje zase tolik úprav a řekli bychom, že čím jednodušší příprava, tím lepší. Dnes pro vás máme recept na lososa s přílohou. Přílohou bude zelenina s výtečným pestem, které celému jídlo dodá zcela jiný nádech.

 

Počet porcí:       4                  Doba přípravy:      30 min

Náročnost:        Snadné       Zařazení:       Oběd, večeře

 

Ingredience

  • 600 g nových brambor
  • 200 g zelených fazolek
  • 200 g brokolice na růžičky
  • 4 filety lososa
  • olivový olej
  • citron
  • 25 g piniových (nebo jiných) oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • několik listů čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • 15 g sýrů parmazán (libovolný oblíbený sýr)
  • 1 citron
14408877761_0f0c3ddfb7_o
Plátky lososa osolte a lehce opepřete, nic víc není k úpravě potřeba

Postup 

  • Nejprve si vytvoříme pesto: oříšky lehce opražíme na mírném plameni, budou mít potom lepší chuť
  • Do hmoždíře vložíme česnek a nadrtíme ho s trochou soli, přidáme bazalkové listy a znovu nadrtíme, nakonec přidáme oříšky a také nadrtíme, pro lepší texturu pesta je necháme na menší kousky
  • Celou směs přendáme do mističky a zalijeme 2-3 lžícemi olivového oleje
  • Přidáme i citronovou šťávu a sýr, promícháme, ochutnáme a dochutíme podle potřeby, pesto je hotové
  • Oškrábeme brambory a společně s fazolkami a brokolicí je pokrájíme, pokud jsou moc velké
  • Do vroucí vody dáme vařit brambory asi na 15 minut, na posledních 5 minut přidáme brokolici a fazolky
  • Mezitím si připravíme lososa
  • Rozpálíme větší nepřilnavou pánev a vložíme na ni filety lososa pokapané olivovým olejem a posypané solí a pepřem
  • Filety vkládáme kůží dolu, stáhneme plamen a pomalu necháme propéci, otočíme a necháme na pánvi, dokud není ryba hezky propečená, trvá to jen pár minut, aby si zachovala šťavnatost
  • Na závěr sundáme pánev z plamene, pokapeme citronovou šťávou a trochu zatřeseme, aby se šťáva hezky rozlila a smíchala s tukem, který losos pustil
  • Ve velké míse pořádně promícháme zeleninu a pesto
  • Podáváme lososa se zeleninou pokapané šťávou z pánve