Jak kupovat, skladovat a používat avokádo

  • Jídlo
  • Tereza Kalinová

Na první pohled nenápadné, mdle vypadající zelená potravina, která je mazlavá a téměř bez chuti. Na druhou stranu super zdravá bomba plná prospěšných tuků a vitamínů s naprosto univerzálním využitím pro sladkou i slanou kuchyni. Ano, to přesně je avokádo. Pokud jste ještě neměli odvahu pro jeho koupi nebo jen nevíte co s ním, máme pro […]

Na první pohled nenápadné, mdle vypadající zelená potravina, která je mazlavá a téměř bez chuti. Na druhou stranu super zdravá bomba plná prospěšných tuků a vitamínů s naprosto univerzálním využitím pro sladkou i slanou kuchyni. Ano, to přesně je avokádo. Pokud jste ještě neměli odvahu pro jeho koupi nebo jen nevíte co s ním, máme pro vás několik tipů.

5595122525_9b8e1585ec_o
Správně uzrálé avokádo má tmavou barvu

Nákup 

Sehnat správně uzrálé avokádo může být u nás občas problém a spousta z nás dělá tu chybu, že v obchodech přehazuje ošklivě vpadající kousky a sahá po krásně svítivě zelených avokádech, která jsou tvrdá. Přesně ty ale ještě nejsou dost uzrálá. Správné avokádo je to, které má až tmavě hnědou barvu, je měkké a doma to poznáte tak, že slupka jde krásné odloupnout a avokádo rozmačkáte klidně vidličkou.

Skladování 

Pokud si domu přinesete tvrdé zelené avokádo, nic se neděje. Budete si ale na jeho dozrání muset chvíli počkat. Nejrychlejším a nejlepším způsobem skladování avokáda je například vložení plodu do papírového pytlíku společně s jablky. Pytlík zavažte a umístěte na tmavé místo. Stejně tak fungují i noviny. Avokádo vám dozraje do ideální podoby během několika dnů. Pro prodloužení životností můžete dát avokádo do lednice.

Rozříznuté avokádo má tendenci rychle hnědnou. Tomu zabráníte tak, že čerstvou polovinu zakápnete citronovou šťávou a zabalíte do alobalu, opět skladujte v lednici.

Využití 

Avokádo je velmi snadné na přípravu. Stačí ho šikovně rozříznout, zbavit pecky a poté vydlabat. Návod zde:

Ve spojení s avokádem se většině z nás vybaví guacamole, tedy výtečný mexický „dip“ ideální k zelenině nebo nachos. Na správné guacamole si vystačíte s jedním avokádem, stroužkem česneku, trochou soli a citronovou šťávou. Můžete přidat pokrájená rajčata. Využití avokáda může být ale i mnohem pestřejší. Na slaný způsob ho můžete jednoduše přidat do salátů, pomazánek (kde nahradí třeba majonézu) nebo jako omáčku na těstoviny.

6152370455_7704f6ea2e_o
Guacamole s nachos jsou skvělou kombinací

Výborné jsou sladké dezerty z avokáda. Vyzkoušejte například pudink z avokáda, banánu, kakaa a medu. Naprosto lahodná bomba. Funguje skvěle i v nejrůznějších smoothie, kterým dodá hladkou texturu a také vás více zasytí.
Avokádo se zkrátka hodí kdykoli během dne, za nás ale doporučujeme čím jednodušší kombinace, tím lépe, protože je škoda, abychom přebili chuť avokáda ostatními věcmi a poté si ani neuvědomili, že ho v jídle máme.