Hruškový „crumble“


Originální crumble pochází z Británie, která svou gastronomií, není zrovna nejšťastnější zemí pro zdravý životní styl. Jenže britské dobroty jsou zkrátka výborné, a tak nakonec, proč si je nezkusit připravit i u vás doma. Ochudit se o tak výborný dezert, jako je crumble, by byla velká škoda. A to bychom nebyli my, kdyby jsme pro vás nepřipravili jeho […]

Originální crumble pochází z Británie, která svou gastronomií, není zrovna nejšťastnější zemí pro zdravý životní styl. Jenže britské dobroty jsou zkrátka výborné, a tak nakonec, proč si je nezkusit připravit i u vás doma. Ochudit se o tak výborný dezert, jako je crumble, by byla velká škoda. A to bychom nebyli my, kdyby jsme pro vás nepřipravili jeho zdravou verzi!

 

Počet porcí:    4                 Doba přípravy:      30 minut

Náročnost:     Snadné      Zařazení:   Snídaně, svačina

 

Ingredience

  • 8 menších hrušek
  • 150g ovesných vloček
  • 4 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 1 rozmačkaný banán
  • med
  • skořice
Před pečením můžeme crumble ještě polít medem

Postup

  1. Hrušky omyjeme a zbavíme jadřince
  2. Nakrájíme je na slabší plátky nebo kostičky
  3. Zvlášť tvrdší hrušky doporučujeme předem chvilku podusit ve vodě, aby změkly
  4. Pečící formu vymažeme lžící oleje nebo másla
  5. Předehřejeme si troubu na 180 °c
  6. Připravíme si „drobenku“, na kterou smícháme ovesné vločky s rozpuštěným olejem nebo máslem, rozmačkaným banánem, skořicí a trochou medu
  7. Pokud se vám směs zdá příliš suchá, můžete přidat ještě olej nebo máslo, díky banánu by se to ale nemělo stát
  8. Hrušky naskládáme do pečící formy a zasypeme je připravenou vločkovou směsí
  9. Crumble pečeme na 180 °C asi 20 minut
  10. Nezapomeňte ho často hlídat, vločky mají tendenci se rychle připálit, proto až začnou chytat zlatavou barvu, vyndejte koláč z trouby
  11. Podáváme teplé i studeté například s jogurtem