Halloweenský recept: Dýňová polévka Jamieho Olivera


I přesto, že Halloween není vůbec český svátek, tak nějak už se u nás zabydlel. I díky němu u nás vrostla popularita dýní, alespoň za něco mu tedy můžeme být vděční. Dýně jsou totiž výbornou surovinou pro výrobu slaných i sladkých pokrmů. Navíc jsou super zdravé! Kombinace podzimu, polévek a dýní k sobě ladí tak […]

I přesto, že Halloween není vůbec český svátek, tak nějak už se u nás zabydlel. I díky němu u nás vrostla popularita dýní, alespoň za něco mu tedy můžeme být vděční. Dýně jsou totiž výbornou surovinou pro výrobu slaných i sladkých pokrmů. Navíc jsou super zdravé! Kombinace podzimu, polévek a dýní k sobě ladí tak dokonale, že bychom Vás o tuto zdravou a chutnou dobrotu nemohli ošidit. Přinášíme vám recept na dýňovou polévku podle skvělého kuchaře Jamieho Olivera. Sdílíme s vámi také jeho video s tipy, jak dýňovou polévku vylepšit!

 

Počet porcí:      4                  Příprava:        1 hod

Náročnost:      Snadné         Zařazení:       Večeře

 

Ingredience

  • 1 kg dýně
  • 2 šalotky
  • 75 g zázvoru
  • hrst čerstvých bylinek
  • olivový olej
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 125 ml kokosového mléka + na servírování
  • 1 limetka

Postup 

  1. Dýni očistíme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kusy
  2. Očistíme a nakrájíme šalotku
  3. Zázvor oloupeme a nastrouháme
  4. Nakonec na drobno nasekáme bylinky
  5. Dýni, šalotku, zázvor a olivový olej přendáme do hluboké pánve nebo hrnce a restujeme
  6. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem
  7. Na mírném plameni vaříme asi 40 minut
  8. Celou směs řádně rozmixujeme ručním mixérem do hladkého krému
  9. Podáváme s bylinkami, limetkovou šťávou a trochou kokosového mléka

Tipy Jamieho Olivera 

Tip 1 

  • Používejte velký ostrý nůž, abyste dýni mohli bez problému nakrájet. Některé dýně se nemusí loupat, zkuste pro změnu jednou i neoloupanou dýni, dostanete trochu jinou texturu polévky, než jste zvyklý

Tip 2 

  • Používejte tyčový mixér pro rozmixování polévky. Mixujte, dokud nedostane hladký krém, aby vaše polévka byla bez hrudek a zkrátka neodolatelně výborná

Tip 3

  • Zkuste polévku obohatit i o jinou sezónní zeleninu. Dýni můžete kompletně nahradit za cuketu, mrkev, řepu… Dodržte množství ostatních ingrediencí podle receptu.