Grilované lasagne s karamelovou cibulkou


Využijte letních grilovacích posezení a zkuste použít gril tak trochu netradičně. Říká se, že ogrilovat se dá snad cokoliv – ale zkoušeli jste už grilovat lasagne? Pokud ne, zkuste to – stojí to za to.

Naše verze lasagní je odlehčená a obsahuje méně sacharidů. Patra mezi porcemi omáčky a sýra tvoří totiž plátky grilované cukety. Těstoviny Vám chybět nebudou, slibujete!

Budete potřebovat:

2-3 větší zelené cukety
1 velkou cibuli na tenké plátky
1 červenou papriku na tenké proužky
1 jarní cibulku nasekanou nadrobno
2 stroužky česneku nadrobno
2 lžíce čerstvé petrželky nadrobno nakrájené
250g ricotty
500g hustší kořeněné rajčatové omáčky (čerstvé nebo ohřáté)
5 lžic olivového oleje
sůl, pepř podle chuti

Postup přípravy:

  1. Okrájejte cukety (můžete je i oloupat, ale není to úplně nutné) a rozkrájejte je na tenká kolečka.
  2. Plátky cukety potřete z obou stran panenským olivovým olejem a nechte je opéct na grilu. Při dostatečně vysoké teplotě by mělo stačit 4-5 minut.
  3. Během pečení rozpalte v pánvi tři lžíce olivového oleje.
  4. Připravte si na pánvi karamelovou cibulku. Červenou papriku s cibulkou opečte na pánvi. Nechte zeleninu trochu podusit, asi 8-10 minut.
  5. Přidejte sůl, pepř a česnek a dobře míchejte. Počkejte až zelenina úplně změkne, potom nechte směs zchladnout.
  6. Vymažte lehce olejem skleněnou hranatou formu a pokryjte celé dno plátky grilované cukety. Dno by mělo být opravdu celé zakryté. Klidně cukety dál rozkrájejte tak, aby nevzniklo moc mezer. Měli byste spotřebovat asi polovinu plátků cukety, které máte.
  7. Asi polovinu množství omáčky ohřejte a nalijte na plátky cukety.
  8. Cibule s paprikou z pánve nasypte na omáčku ve skleněné míse a rozdělte rovnoměrně.
  9. Na cibulovou vrstvu rozdělte sýr. Ricotta je neslaná, takže ji můžete smíchat se solí, pepřem a česnekem, jestli chcete. Další alternativa je přidat bylinky nebo trochu strouhaného parmezánu. Výhodou ricotty je, že neobsahuje moc tuku – oproti tomu je bohatší na bílkoviny. V supermarketu asi nejčastěji dostanete krémovou ricottu ve vaničce, dá se ale sehnat i tvrdší ricotta (podobná vzhledově tvrdému tvarohu), která se dá nastrouhat nebo nadrolit. Jestli se kalorií navíc nebojíte, použijte místo ricotty libovolný sýr, který si rádi strouháte na těstoviny.
  10. Právě máte před sebou první vrstvu lasagní! Pokračujte druhou vrstvou – nejdříve dobře pokrýt celý povrch cuketami, zalít omáčkou a nakonec sýr.
  11. Horní vrstvu sýra posypte čerstvou petrželkou a jarní cibulkou.
  12. Lasagne můžete podávat hned, lepší ale budou, když je ještě necháte trochu zapéct! Nechte je prohřát 15-20 minut v troubě na 250 stupňů a servírujte horké. Zbylé lasagne můžete několik dní skladovat v lednici – pokud jste použili krémovou ricottu, budou výborné i studené.

lasagna3