Francouzská snídaňová žemlovka


Žemlovku ještě teplou rovnou z trouby hned k snídani? Na víkend ideální plán! Syrové těsto si můžete připravit večer a nechat ho uležet v lednici. Ráno stačí dát připravenou syrovou žemlovku zapéct – nebojte se, vážně není nutné kvůli snídani vstávat za úsvitu.

Co budete potřebovat:

cca 6 hrnků staršího pečiva na kostičky
7 vajec
2 hrnky mléka (klasického nebo ochuceného sojového)
3 lžíce mandlového másla
vanilkový extrakt
skořice nebo perníkové koření
3-4 lžíce hnědého cukru
vlašské ořechy nebo sekané mandle

Postup přípravy:

  1. Rozkrájejte pečivo na kostičky asi tak 1 cm velké. Můžete použít i sladké domácí pečivo, pokud Vám přebývá. Žemlovka ale bude nejlepší z tvrdšího celozrnného pečiva, zkuste tmavý chléb se slunečnicovými semínky! Celozrnné pečivo se v mléku s vejci nerozmáčí tak snadno a žemlovka bude mít lepší strukturu a bude křupavější. V každém případě si připravte dost pečiva – mělo by úplně zaplnit menší zapékací mísu (asi 9×13 cm).
  2. Ve velké míse prošlehejte metličkou vajíčka, mléko, vanilkový extrakt a koření. Přidejte mandlové máslo a dobře zašlehejte. Ořechová másla dodají víc chuti než klasické máslo, jsou bohatá na minerály a tudíž o něco zdravější. Snad ještě lépe než mandlové máslo bude fungovat to makadamiové – je tekutější.
  3. Lehce vymažte zapékací mísu a nasypte do ní pečivo. Přidejte rozšlehanou tekutou směs a vařečkou lehce promačkejte kostičky pečiva tak, aby byly všechny dobře obalené v tekuté směsi.
  4. Připravenou směs můžete dát rovnou zapéct, pokud jste ale použili tvrdší nebo celozrnné pečivo a plánujete si dát žemlovku ke sváteční snídani, můžete mísu zatáhnout potravinářskou folií a nechat směs přes noc uležet v ledničce.
  5. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Odstraňte ze zapékací mísy folii a povrch těsta posypte hnědým cukrem, trochou skořice a ořechy. Pečte asi 30-45 minut, záleží, jak moc pečivo bude vsakovat vodu. Hotová žemlovka by měla být křupavá a dozlatova upečená.
  6. Podávejte ještě teplé! Recept vystačí na 10 porcí francouzské žemlovky.

zemlovka

Štítky: