Fotorecept: Špaldové rukolovo-bazalkové pici


Pokud jste se vždycky báli přípravy domácích těstovin, zkuste tyhle toskánské pici! Jednodušší těstoviny snad ani neexistují, protože je nemusíte složitě válet a jejich kouzlo je právě v tom, že jsou domácky nevzhledné. Rukola jim navíc dodá příjemnou hořkost a celozrnná mouka vlákninu navíc. Tak se do nich pustě!   Počet porcí:     4 […]

Pokud jste se vždycky báli přípravy domácích těstovin, zkuste tyhle toskánské pici! Jednodušší těstoviny snad ani neexistují, protože je nemusíte složitě válet a jejich kouzlo je právě v tom, že jsou domácky nevzhledné. Rukola jim navíc dodá příjemnou hořkost a celozrnná mouka vlákninu navíc. Tak se do nich pustě!

 

Počet porcí:     4                    Doba přípravy:   30 minut

Náročnost:     Snadné           Zařazení:      Oběd

 

Ingredience

  • 150g čerstvé rukoly
  • 50g čerstvé bazalky
  • 150g hladké špaldové mouky
  • 150g celozrnné špaldové mouky
  • 1 střední cuketa
  • 2 jarní cibulky
  • 5 stroužků česneku
  • 250g cherry rajčátek
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • pepř, sůl a sušené bylinky (bazalka, oregano, tymián…)
  • kůra z jednoho citronu
  • hrst slunečnicových semínek
  • parmazán na posypání

Recept

  1. Do mixéru si vložíme rukolu, bazalku (trochu si ji necháme na později stranou) a oba druhy mouky se špetkou soli.
    obr-c-3
  2. Nejdříve mixujeme na menší výkon, aby se všechno promíchalo a pak zvýšíme výkon na maximum a mixujeme, dokud se nám nevytvoří těsto. Těsto by se nemělo vůbec lepit, proto v tomto případě přidáme trochu mouky a prohněteme ručně.
    obr-c-4
  3. Z těsta vždy oddělíme 2 cm kuličku a tu vytvarujeme do podlouhlé žížalky. Pici by nám měly tvarem připomínat zelené fazolky.
    obr-c-5
  4. Ve velkém hrnci si přivedeme k varu cca 2 litry osolené vody a mezitím si připravíme zeleninu. Cuketu si nakrájíme na čtvrtiny a poté na plátky.
    obr-c-6
  5. Stejně tak nasekáme na plátky česnek.
    obr-c-7
  6. A nakonec i chilli papričku, stonky bazalky a jarní cibulku.
    obr-c-9
  7. Na velkou pánev dáme cca 2 lžíce oleje, který osolíme špetkou soli.
    obr-c-10
  8. Přidáme všechnu zeleninu, asi minutku restujeme a přihodíme všechna cherry rajčátka. Za občasného míchání restujeme asi 5 minut, pokud je třeba, podléváme vodou z hrnce na těstoviny.
    obr-c-11
  9. Teď, když nám začne vřít voda na těstoviny, do ní vhodíme všechny vyválené pici a vaříme okolo 5 minut.
    obr-c-12
  10. K zelenině nyní přihodíme uvařené pici a slunečnicová semínka.
    obr-c-14
  11. Dochutíme solí a pepřem, případně sušenými bylinkami nebo už připravenou bylinkovou směsí a když máme nandáno na talíři posypeme sýrem a citronovou kúrou. Dobrou chuť!
    obr-c-17