Fotorecept: Banánový dort


Veganský, bezlepkový, slazený pouze ovocem – tak přesně tohle je ten typ sladkého, které si můžete dopřát bez výčitek. S ořechovým a skořicovým nádechem, jako přivítání podzimu. Fotorecept nám poskytla Barča Svozilová. Ingredience na dort o průměru 24-28 cm Korpus 4 zralé banány 270 g bezlepkové mouky (nejlépe se hodí pohanková, ale lze použít i kukuřičnou, jahelnou, […]

Veganský, bezlepkový, slazený pouze ovocem – tak přesně tohle je ten typ sladkého, které si můžete dopřát bez výčitek. S ořechovým a skořicovým nádechem, jako přivítání podzimu. Fotorecept nám poskytla Barča Svozilová.

Ingredience na dort o průměru 24-28 cm
Korpus

  • 4 zralé banány
  • 270 g bezlepkové mouky (nejlépe se hodí pohanková, ale lze použít i kukuřičnou, jahelnou, rýžovou…)
  • 200 g rozmixovaných ořechů na moučku dle výběru (lze například použít i slunečnicová semínka)
  • 200 g sušeného ovoce (rozinky, datle, fíky, švestky..)
  • 1 hrnek jablečného pyré (2 uvařená a rozmixovaná jablka)
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 150 ml rostlinného mléka nebo jablečného džusu
  • 1 lžíce perníkového koření nebo skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody

Krém

  • 2 balení tofu
  • 1 vanilkový puding
  • 1 zralý banán
  • 10 datlí
  • 2 lžíce karobu
  • 330 ml kokosového mléka

Postup

  1. Rozmixujeme si vybrané sušené ovoce (na obrázku 1:1 datle a rozinky)
    obr-c-1
  2. Přidáme banány a mixujeme dohladka
    obr-c-2
  3. Přilijeme olej, mléko a jablečné pyré a opět promixujeme dohromady
    obr-c-3
  4. V jiné misce smícháme všechny ostatní suché ingredience (mouku, rozmixované ořechy či semínka, skořici, prášek do pečiva, sodu na pečení)
    obr-c-4
  5. Obě směsi promícháme dohromady
    obr-c-5
  6. Hotovou směs vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme asi 40 minut, během pečení pro jistotu kontrolujeme špejlí, zda-li již korpus není upečený
    obr-c-6
  7. Upečený korpus necháme vychladnout a potom ho podélně rozřízneme
    obr-c-7
  8. Mezitím, co nám chladne korpus, si připravíme krém, tedy 165 ml kokosového mléka si smícháme s obsahem sáčku vanilkového pudingu
    obr-c-8
  9. Druhých 165 ml mléka si přivedeme v rendlíku k varu, odstavíme z plotny a za stálého míchání přidáme mléko s pudingem a šleháme vidličkou, dokud nám nevznikne pudingová konzistence
    obr-c-10
  10. Puding rozmixujeme spolu s tofu, banánem a datlemi do hladké konzistence, pár lžic si dáme stranou na dozdobení dortu
    obr-c-11
  11. Do zbylého krému přidáme karob a opět chvíli mixujeme, půlkou krému potřeme korpus a přikryjeme druhým korpusem
    obr-c-12
  12. Přelijeme zbývajícím krémem a bílým krémem, který jsme si odložili a uděláme až ke středu cca 4 kolečka, potom od středu táhneme špejlí čáry až k okraji, čímž se nám vytvoří taková ‘‘pavučina‘‘zs2_9759
  13. Dáme nejlépe přes noc do lednice, dobrou chuť!

Autorka receptu se představuje

14445837_1143179179072229_296805071_n

Ahoj! Mé jméno je Barča, je mi 16 let a vařím a peču pro radost 🙂 Asi před 2 měsíci jsem si založila blog, kde shromažďuji své recepty a občas i nějaké ty recenze. Moc mě baví zkoušet nové věci, miluji cizokrajné kuchyně a hlavně Jamieho Olivera, který mě toho opravdu hodně naučil z jeho knížek a videí. A i přestože jsem všežravec, tak zbožňuji veganské vaření a hlavně pečení, protože mě fascinuje, že v podstatě cokoliv můžete udělat jenom z rostlinných surovin a ještě prospějete svému zdraví! Tak pojďte se mnou sledovat mou kulinářskou cestu na Bajaskitchendiary  a taky na mém Instagramu, kam přidávám fotky svých výtvorů každý den.