Finský pudingový mrkvový koláč


Finský koláč s rýží a mrkví není tučný, ale zasytí. Chutná jen lehce nasládle a je myšlený jako příloha nebo lehké hlavní jídlo.

Jeho základ je vlastně puding z cukru, mléka a vajíček. Díky tomu je koláč jemně krémový. Kromě toho budete do těsta potřebovat už hotovou rýži (nejlépe hnědou), zkuste si tenhle koláč upéct třeba až se Vám někdy podaří uvařit rýže k obědu příliš mnoho.

Na 6 porcí finského koláče budete potřebovat:

2 velká vejce
2 lžíce hnědého cukru
lžičko soli
2 hrnky mléka
1 hrnek uvařené hnědé rýže
450g najemno nastrouhané mrkve

Krusta

strouhanka cca z jednoho krajíce celozrnného chleba
1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
  2. Ve větší misce rozšlehejte vajíčka s cukrem a solí. Potom pomalu po malých dávkách přidávejte mléko a rovnou ho zašlehávejte.
  3. Přidejte hotovou rýži a strouhanou mrkev. Těsto dobře promíchejte.
  4. Těsto by mělo zůstat tekuté – pečením se z vajíček s mlékem a cukrem vytvoří puding. Směs přelijte do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy ( asi 20x20cm bude ideální).
  5. Rozmíchejte strouhanku s olivovým olejem, směs použijte na krustu.
  6. Pečte pozvolna 60-90 minut. Koláč chutná skvěle horký i studený!

finsky-mrkvovy-kolac