Farmářské trhy: Jak se nenapálit a kde dobře nakoupit?

  • Jídlo
  • Helena Stejskalová

Fenoménem posledních let se v Čechách staly farmářské trhy. Lidé si velmi rychle zvykli, že na nich mohou nakoupit čerstvé ovoce a zeleninu, maso, vajíčka, ale třeba také med, pečivo nebo mléčné výrobky. Vše je kvalitní česká produkce. Jaká úskalí na vás mohou na farmářských trzích číhat a kde se nejlépe nakupuje?

Nebojte se zeptat

Na farmářských trzích se stejně jako kdekoli jinde neubráníte podvodníkům. Ovšem cesta, jak se přesvědčit, že nabízené zboží skutečně pochází z domácí produkce českých farem, není zase tak složitá. Nebojte se zeptat na cokoli, co vás zajímá. Rozhovorem přímo s prodávajícím farmářem si můžete ověřit, odkud pochází, jak své ovoce či zeleninu pěstuje nebo třeba jak vyrábí párky či salám. Dobrý hospodář se rád pochlubí svými výpěstky či výrobky. Pokud nebude mít u stánku příliš mnoho lidí, rád si s vámi podiskutuje o jejich kvalitě, způsobu pěstování či výroby. Prvním znamením, že něco není v pořádku, proto může být skutečnost, že dotyčný nechce o své produkci mluvit, nebo na vaše dotazy odpovídá vyhýbavě. Naopak správní farmáři si s vámi rádi popovídají a všimnou si, když se k nim budete vracet. Budou vás potom považovat už za své zákazníky. Poradí vám, i jak co pěstovat.

Berte v úvahu sezónnost

Dávejte také pozor při výběru zboží. Ptejte se na vše, co o něm chcete vědět. Poproste o ochutnávku salámu, sýru či ovoce. Solidní farmář vám ji rád poskytne. Vybíráte-li uzeniny, zajímejte se o to, kolik procent masa obsahují. U ovoce a zeleniny myslete na sezónnost tohoto zboží. Jestliže vám někdo bude nabízet v dubnu jahody a tvrdit, že jsou české, lže. Pokud vám je ale nabídne v polovině června, je všechno v pořádku. Mějte také na paměti, že vysoká cena nemusí znamenat vysokou kvalitu. Měli byste zaplatit přiměřenou, ne předraženou cenu.

farmtrhy1

Šance k podvodu klesá

Omezit a pokud možno vymýtit překupníky, kteří by se chtěli na vlně obliby farmářských trhů svézt, se snaží Asociace farmářských trhů vzniklá v září 2012. Svoje farmáře prověřuje a po kontrole jim vydává certifikát. Pokud tedy u prodejce uvidíte takový certifikát, nemusíte se bát u něj nakupovat. Rád se certifikátem pochlubí. Přitom projít certifikací není nic snadného. Nejprve musí farmář doložit český původ svého zboží. Následně absolvuje osobní pohovor a nakonec také přijedou přímo na statek, farmu, nebo do výrobny, kde si na vlastní oči prohlédnou pěstování a výroby. Šance k podvodu je tak minimální.

farmtrhy3

Zavítejte na Jiřák

Kde se dobře nakupuje? Z vlastní zkušenosti mohu hodnotit jenom pražské trhy. Jako nejlepší mi připadají trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad na Praze 2. Pořádají se tu tři dny v týdnu, ve středu, pátek a sobotu, nově se bude přidávat ještě čtvrtý den, a to čtvrtek. Mají velmi dobré dopravní spojení (metro, tram) a leží v klidné části náměstí s minimálním provozem aut. Prodejci ale zároveň mají dostatek místa na parkování. Jejich rozsah je příjemný, dají se projít za poměrně krátkou dobu, přitom tu najdete veškerý sortiment (ovoce, zelenina, pečivo, mléčné výrobky, maso, uzeniny, květiny, nápoje). Park, na jehož okraji se trh pořádá, nabízí posezení na lavičkách. Trhy na Náplavce na vltavském nábřeží mi přijdou méně vhodné. Ne sortimentem, ale hygienou, protože se kolem řeky vyskytuje poměrně velké množství holubů, racků apod. To je ovšem pouze můj názor. Trhy na Tylově náměstí mají nevýhodu v masivním tramvajovém provozu. Posledním trhem, o kterém se zmíním, je trh v Dejvicích. Ačkoli se v Praze objevil jako první, dnes už mi připadá příliš přeplněný. Navíc se zde objevují i věci, které by sem patřit neměly, protože mají svoje samostatné prodejní možnosti (sushi).