Dokonalý salát Caesar


Caesar salát je absolutní klasikou, kterou nepohrdne snad žádný labužník. V České republice se stává stále více populárnějším!

Jídelníček na míru

Ingredience

300 g kuřecích prs
2 hlávky římského salátu
1 kelímek 35% smetany
200 ml olivového oleje
1 citrón
Sardelová pasta
Francouzská hořčice
Worcesterová omáčka
Bílá bageta na krutony
Parmezán
Sůl
Pepř

Postup přípravy

Salát Caesar je známý tím, že by se neměl míchat, ale připravovat přímo na talíři. Důležité je použít římský salát, protože narozdíl od hlávkového salátu dodá jídlu ten pravý šmak! Nejprve připravíme krutony – na pánev nalijeme cca 50 ml olivového oleje, necháme rozpálit a přidáme nakrájenou bílou bagetu. Vše rychle osmažíme a necháme vedle na vychladnout.

Na stejné pánvi můžeme připravit kuřecí prsa, ta osolíme a opeříme a zprudka osmahneme. Po osmažení vložíme kuřecí prsa do alobalu – to proto, aby držela teplotu a svou šťávu.

Nyní si rychle připravíme zálivku. Smícháme smetanu se 150 ml olivového oleje, přidáme 1 lžíci citrónové šťávy, lžíci francouzské hořčice, lžičku sardelové pasty a lžičku worcesterové omáčky. Vše důkladně promícháme a dle chuti dochutíme pepřem a solí.

Listy římského salátu natrháme na středně velké kousky a vložíme do talířů. Kuřecí prsa krájíme na šikmé proužky a můžeme vložit do okrajů talíře. Nakonec přidáme krutony, zalijeme zálivkou a na úplný závěr posypeme parmezánem.

salat_caesar1