Cuketové karbanátky


Zeleninové karbanátky jsou mnohem zdravější vegetariánská alternativa těch klasických. Použili jsme na ně strouhanou cuketu a kuskus, do těsta patří ale i sýr feta.

Omáčka na naše zeleninové karbanátky je naprosto jednoduchá – prolisovaný česnek s koprem a trochou řeckého jogurtu. Kopr má jen málokdo rád, což je  ale škoda. Za jeho pronikavou vůni mohou éterické oleje, které zlepšují trávení a mohou pomoci od bolesti.

Budete potřebovat:

½ hrnku kuskusu
2 cukety
1 zelená paprika nadrobno
½ cibule nadrobno
2 vajíčka
½ hrnku nadrobeného sýru feta
1 lžička soli
trochu pepře
5 lžic olivového oleje

Lehká jogurtová omáčka:

2 stroužky česneku
3 lžíce nasekaného kopru
1 hrnek řeckého jogurtu

Postup přípravy:

 

  1. Uvařte kuskus ve vodě a nechte ho vychladnout.

  2. Nastrouhejte cukety a pak je posypte trchou soli. Sůl z nich vytáhne část vody, takže počkejte asi deset minut a pak cuketu v míse vyždímejte a vodu odlijte.

  3. Ve velké míse rozšlehejte vajíčka.

  4. K vajíčkům zašlehejte sýr a pak přidejte postupně cuketu, cibuli a papriku. Dobře promíchejte.

  5. Nakonec do mísy přidejte i kuskus.

  6. Přidejte sůl a pepř a těsto dobře prodělejte.

  7. Vytvořte karbanátky asi tak 1 cm silné.

  8. Velkou pánev potřete olivovým olejem a dobře rozpalte. Vyložte na ni karbanátky a lehce přimáčkněte vypouklou stranou lžíce.

  9. Smažte karbanátky asi 3 minuty na každou stranu.

  10. Podávejte s omáčkou z kopru, prolisovaného česneku a řeckého jogurtu.

cuketove-karbanatky

Štítky: