Bylinky, ječmen, výhonky: Vypěstujte si zelené vitamíny doma

Bazalka
  • Jídlo
  • Jana Poncarová

Také to cítíte? Jste po zimě malátní, bez energie, únava vstupuje do každého coulu vašeho těla. A kolem vás se to hemží reklamami na „zdravé zelené potraviny“, které vás opět nakopnou. Než si je koupíte za hříšné peníze, zkuste si doma vypěstovat vlastní zelené bylinky nebo výhonky. Budete překvapeni, kolik vitamínů se v nich skrývá.

Možná namítnete, že nejste žádní velcí pěstitelé. A naposledy jste se neúspěšně pokoušeli o založení vlastního záhonu na chatě, když vám bylo asi deset. Nevadí. Pěstovat vlastní bylinky za oknem bytu zvládne každý. Začněte tím nejjednodušším, co je vůbec možné. Řeřichou.

Řeřicha

Tato jemná rostlinka v sobě skrývá celou řadu vitamínů. Chřipkové období si žádá zvýšený příjem vitamínu C, který v jejích drobných lístečkách najdete. Stejně jako skupinu vitamínu B, vitamín A, E nebo K. Kromě toho obsahuje i dostatek prospěšných minerálních látek, jako je například vápník, železo, sodík, fosfor nebo draslík.

Pěstování řeřichy je velmi nenáročné. Rostlinka potřebuje jen dostatek vody, tepla a světla. A co vás možná překvapí, roste i bez zeminy. Stačí si v zahradních potřebách zakoupit semínka, najít nějakou příhodnou mělkou misku, vystlat ji vatou, položit na ni semínka a zalít vodou. Semínka naklíčí a vyroste z nich řeřicha. Tu pak stříhejte nejlépe nůžkami, sypte na zeleninové saláty, těstoviny, na chleba.

Bazalka

Vhodnou bylinkou pro celoroční pěstování za oknem je bazalka. Krásně voní, využijete ji pro celou řadu jídel a našemu tělu je prospěšná z více důvodů. Počátkem jara je důležité zvýšit příjem vitamínu C, který bazalka obsahuje, a posílit tak imunitu. Italové ji do jídel přidávají rádi proto, že podporuje činnost trávicí soustavy, zlepšuje metabolismus a působí proti nepříjemnému nadýmání. Jestliže se zjara rozhodnete hubnout, vězte, že bazalka posiluje schopnost organismu odbourávat tuky.

Bazalka potřebuje hodně světla, má ráda sluníčko a také dostatek zálivky. Daří se jí dobře v květináči za oknem. Semínka zasejte do výživného substrátu nebo do půdy obohacené kompostem, protože bazalka má ráda hodně živin. Až půjdete koupit semínka, můžete se setkat s různými druhy bazalek. Pro pěstování v květníku se hodí zejména trpasličí odrůdy. Pokud máte rádi citronovou vůni, sáhněte po bazalce s příchutí Lime.

Zelený ječmen nebo pšenice

Zelené potraviny se staly doslova hitem. Škoda je, že je kupujeme v preparátech. Chutnali jste někdy klásky zeleného ječmene? Jsou výborné. Krásně nasládlé a plné života. Protože i vy potřebujete zjara trochu té životní energie, zkuste si vypěstovat zelený ječmen nebo pšenici doma. Opravdu. Myslíme to zcela vážně. Není to nic složitého.

Potřebovat budete zrna ječmene nebo pšenice. Dostatečně velký truhlík nebo květináč a zeminu. Truhlík naplňte asi do dvou třetin, na zeminu nasypte zrna a přikryjte je opět půdou. Zalijte a postavte na světlé místo (např. opět za okno). Pravidelně obilí zalévejte a sledujte, jak krásně roste. Nejprve se objeví zelené výhonky. A za nějaký čas sklidíte i zelené klásky. Ty si můžete přihodit třeba do zeleninového salátu nebo si je vymačkat v odšťavňovači s nějakou oblíbenou zeleninou či ovocem.

Připravte si doma obilné klíčky

Pravda, než vyrostou zelené klásky, uběhne nějaký ten týden. Mezitím si můžete připravit alespoň obilné klíčky. Abyste měli motivaci, proč se do přípravy obilných klíčků pustit, prozradíme, že kromě bílkovin a vlákniny obsahují také skupinu vitamínu B a vitamín E. Z minerálních látek pak železo nebo zinek.

Dejte raději přednost obilným klíčkům připraveným doma před těmi ze supermarketu. Na talířek rozprostřete propláchnutá zrna a nechte je několik dní klíčit nejlépe ve stínu. Udržujte je dostatečně vlhké – klíčky nesmí uschnout. Přidávat je můžete do salátů, do těstovin, zeleninových směsí apod.

Proč se vyhnout bylinkám ze supermarketu?

Možná si říkáte, že bude nejlepší si bylinky zakoupit již předpěstované. Určitě se toto řešení nabízí. Je bez práce a přinesete si domů již „hotovou“ bylinku. Na druhou stranu, sledovat rostlinku, která se klube a roste díky vaší péči, je přece kouzelné.

Pokud se již rozhodnete koupit si vypěstované bylinky, dejte přednost raději těm ze zahradnictví. Bylinky, které nabízejí v supermarketech, jsou zpravidla rychle vyhnané a určené k rychlé spotřebě. Jinak řečeno, moc dlouho vám nevydrží. Nehledě na to, že nevíte, jaká hnojiva a postřiky byly pro jejich pěstování použity.