Borůvkový nepečený koláč


Jestli máte možnost, využijte letní úrodu borůvek. Použít můžete ale i ty zmražené: V našem receptu se borůvky používají rozmixované. Pokud borůvky nemusíte, zkuste koláč s náplní z jahod.

Náplň koláče je přitom nepečená a v originále neobsahuje žádné mléčné výrobky. Místo kokosového mléka ale můžete použít normální, dávkujte ho ale opatrněji a postupně. Náplň má být hutná a krémová díky spoustě kešu oříšků. Tuky v nich jsou bezpochyby zdravé (ano, dokonce i nasycené tuky v kokosu díky kyselině laurové), přesto pamatujte na to, že mají dost energie. Dávkujte tenhle výborný koláč opatrně!

Na borůvkový koláč budete potřebovat:

Korpus:

250g křehkého chleba (špaldový nebo graham)
2-3 lžíce kokosového tuku

Krémová náplň:

2 hrnky kešu oříšků nasáklých přes noc vodou
2 lžíce citronové šťávy
4 lžíce medu
2 lžičky extraktu z vanilky
4 lžíce kokosového tuku
½ lžičky soli
½ lžičky škrobu
½ – ¾ hrnku kokosového mléka (podle konzistence těsta)

Na ozdobení: Hrnek borůvek

Postup přípravy:

 

  1. Začněte u borůvek – rozvařte je do krémova s trochou vody v malé pánvi a nechte pomalu zchladnout.

  2. Další krok je korpus. Křehký chleba rozmačkejte v silnějším igelitovém sáčku pomocí válečku na těsto. Prášek v misce smíchejte s olejem, mělo by vzniknout husté těsto. Pomocí prstů a dna skleničky vymačkejte těsto do větší dortové formy. Rozehřejte troubu na 200 stupňů a korpus 10 minut zapečte.

  3. Všechny suroviny na náplň rozmixujte dohladka. Počítejte s tím, že to bude chvíli trvat, měli byste to stihnout během pečení a chladnutí korpusu. Kokosové mléko přidávejte postupně podle konzistence těsta. Ta záleží na tom, jak dobře jsou kešu nasáklé vodou, takže je docela dobře možné, že bude pokaždé jiná.

  4. Náplň rozetřete na zchladlý korpus a uhlaďte.

  5. Vyrobte borůvkové mramorování: čajovou lžičkou udělejte na povrchu náplně kolečka jednotlivých dávek borůvkového krému. Povrch náplně projeďte nožem skrz borůvková kolečka tak, aby se vytvořilo srdíčkové mramorování.

  6. Nechte koláč vychladit v lednici, vydržte to nejlépe přes noc. Varujeme – koláč vypadá nebezpečně lákavě a nevšímat si ho tak dlouho bude větší výzva, než ho připravit!

boruvkovy-nepeceny