7 důvodů proč jíst ostrá a pálivá jídla: Budete zdraví a šťastní

  • Jídlo
  • Redakce TrvaleFit.cz

Právě jste si pochutnali na jídle ostrém jako meč. Pusa vás pálí, jako byste spolykali oheň. Přesto se cítíte šťastně a spokojeně a určitě si podobné ďábelské hody zase brzy zopakujete. Čím to je, že vám ostrá a pálivá jídla chutnají? Důvodů je několik.

1. Ochladíte se v horku

Polykáte-li pálivé jídlo, vaše tělo na to okamžitě zareaguje. Otevřou se vám kožní póry. Díky tomu se potíte se a tím ochlazujete přehřáté tělo. Proto ostrá jídla milují lidé v zemích s horkým podnebím. Až bude venku pětatřicetistupňové horko, zapomeňte na zmrzlinu a dejte si něco opravdu ostrého. Překvapivě zjistíte, že se budete cítit velmi příjemně a navzdory vašim předpokladům vám nebude horko.

2. Navodíte si pocit štěstí

Chuť ostrého jídla reguluje míru, s jakou vnímáte bolest. Pálí vás v puse sousto tak nesnesitelně, že byste ho nejraději vyplivli? Vaše tělo se v tomto okamžiku přepne do stavu nouze a začne podobně jako při adrenalinovém sportu vyrábět endorfiny. Díky vyloučeným endorfinům se dostanete do euforického stavu, ve kterém budete mít pocit, že zvládnete všechno na světě. Pálivý pokrm v tomto případě funguje jako stimulující droga, která ve vás nastartuje pocity štěstí.

Pálivé pokrmy

 

3. Nedostanete infarkt ani mrtvici

Kapsaicin, látka, kterou najdete v chilli papričkách a feferonkách, velmi příznivě působí na váš organismus. Jakmile tento rostlinný alkaloid sníte, podráždí nervová zakončení ve vašem jazyku a vy budete vnímat pálivou chuť. Už v tomto okamžiku kapsaicin rozproudí váš krevní oběh. Ředí vám krev a tak pomáhá předcházet vzniku srdečních a cévních chorob. Kapsaicin zároveň zabraňuje usazování tuku v tepnách. Pokud si ho dopřejete pravidelně, úspěšně vám sníží hladinu cholesterolu.

4. Zbavíte se rýmy

Začali jste kýchat a teče vám z nosu jako z vodovodu? Snězte kousek chilli papričky. Jak spolu souvisí chilli paprička s rýmou? Velmi úzce. Pálivost jídla, tedy kapsaicinu z papričky, zvyšuje vylučování hlenů, takže se vám mnohem snáze uvolní ucpané dutiny. Podpora nosní sekrece pomůže rychleji vyčistit sliznice a vás rýma přejde dříve.

5. Úspěšně zhubnete

Povzbuzení metabolismu je dalším důležitým účinkem kapsaicinu. Látka obsažená v ostrých papričkách rozpumpuje metabolismus na úroveň až o čtvrtinu vyšší. Díky tomu budete rychleji spalovat přijaté kalorie a riziko, že z jídla přiberete, se bude zmenšovat. Žaludek bude vyrábět více žaludečních šťáv, žlučník větší množství žluči a v důsledku toho dojde k lepšímu a rychlejšímu rozkladu potravy včetně tučnějších jídel.

6. Neonemocníte cukrovkou

Podle studie australských vědců chilli snižuje množství inzulínu nutného pro pokles hladiny krevního cukru po jídle. Z výsledků studie vyplývá, že budete-li chilli do jídelníčku pravidelně zařazovat, pomáháte tím stabilizovat hladiny inzulínu a cukru v krvi.

7. Vylepšíte si pleť i zuby

Vyšší produkce trávicích šťáv způsobená kapsaicinem čistí střeva, trávení probíhá rychleji a účinněji, mizí i křeče a nadýmání. Protože v lidském těle všechno se vším souvisí, má dobré trávení vliv na zlepšení kvality pleti. Vyvrátit můžeme i tvrzení, že by ostrá jídla neměli jíst lidé s akné. Díky vyššímu pocení se sice může zvýšit tvorba mazu, nejde ale o takové zvýšení, aby mělo za následek tvorbu pupínků. Pálivé pokrmy také zvyšují tvorbu slin, díky kterým se lépe vyčistí ústní dutina a zuby.

Všechno se má jíst s mírou. Neměli byste proto přehánět ani konzumaci chilli koření nebo pálivých papriček. Přidávejte je do jídla opatrně. Pokud to přeženete, zapijte pokrm mlékem. Kasein, mléčná bílkovina, má schopnost kapsaicin z chuťových pohárků vytáhnout a napravit případné škody.