3 nejlepší recepty na grilování v létě 2015


V dnešním receptu si představíme recepty na tři nejoblíbenější pokrmy na grilu letošního léta. Vyzkoušejte i vy grilovaného lososa na bylinkách, houby v alobalu nebo vepřové se šalvějí.

Letošní léto s sebou přineslo spoustu příležitostí jak si letní večery zpříjemnit nějakou domácí grilovačkou. Teplé počasí se hlásí i v následujících dnech, tak proč toho ještě nevyužít a nepřichystat si doma nějaký z těchto 3 nejoblíbenější receptů na gril v létě 2015.

1. Grilovaný losos na čerstvých bylinkách

Grilovaný losos je opravdu výbornou volbou jak si vychutnat letní pohodu v podobě grilování. Pojďme si říct, jak se tento oblíbený loso na grilu vlastně připravuje.

Ingredience:

1 kg lososa
větší svazek tymiánu
10 bobkových listů
6 větví rozmarýnu
1 rozkrájená hlíza čerstvého fenyklu
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Postup přípravy:

Na mřížku grilu – nebo ideálně na alobalovou destičku určenou ke grilování – rozložíme postupně tymián, rozmarýn a bobkové listy. Na tyto ingredience položíme lososa a okolo ještě rozložíme fenykl. V misce smícháme citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř a postupně potíráme lososa. Rybu můžeme zakrýt alobalem, aby zůstal šťavnatý. Dávejte pozor, abyste rybu nespálili. Grilujte spíše na menším žáru 10 až 20 minut z obou stran, dle potřeby.

losos

2. Houby v alobalu

Houbařská sezóna právě začala, a tak je také ideální příležitostí si odpolední lesní úlovek ugrilovat k večeři. Jak se houby v alobalu na grilu připravují?

Ingredience:

10 velkých klobouků hub
100 g tvrdého sýra
stroužek česneku
10 plátků slaniny
1 vejce
petržel
sůl

Postup přípravy:

Nejprve rozšleháme vejce a vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr, česnek, sůl a nasekanou petrželku. Touto směsí naplníme jednotlivé klobouky hub – druhou stranou přiklopíme. Vznikne nám jakási bulka, kterou zabalíme do alobalu a vložíme na gril. Pokud nemáte velké klobouky, lze připravit pouze směs s nakrájenými menšími kousky hub spolu s výše zmíněnou směsí.

houby

3. Grilované vepřové maso se šalvějí

Vepřové maso je nedílnou součástí většiny grilovaček. Navíc to se šalvějí je opravdu chutné. Jak na to?

Ingredience:

3 vepřové panenky (cca o váze 250 – 300 gramů)
80 gramů sušené šunky (pršutu)
šťáva spolu s nastrouhanou kúrou ze 3 citronů
3 lžíce lístků šalvěje
50 gramů másla – plátky
olej
sůl
pepř

Postup přípravy:

Za pomocí kuchyňského robota rozšlehejte pršut, kúru ze tří citronů, nasekanou šalvěj, sůl a pepř. Vznikne vám hustá pasta. Vepřové panenky rozřízněte a lehce proklepejte. Každý kousek povrchu několikrát nařízněte, do těchto zářezů vložíme připravenou pastu. Potřeme olejeme a grilujeme z každé strany pět až sedm minut. Po dogrilování přemístíme na talíř a přidáme plátek másla. Na závěr můžeme ozdobit citronem nebo lístky šalvěje.

salv